PERSBERICHT

Hayo Boerema geeft op dinsdagavond 16 juli een orgelconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Naast twee passacaglia’s (Bach en Rheinberger) en de leraar-leerling-ketting (Langlais-Hakim-Boerema) bevat het programma muziek van Frank Bridge en Anton van der Horst.

Boerema (1972) is organist van het grootste orgel van Nederland: het Marcussun-orgel van de Sint-Laurensekerk in Rotterdam. Het concert begint met een zeer bekend werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750): de Passacaglia c-moll, BWV 582. Bovenop een langzame melodie in de bas bedacht Bach een lange reeks variaties, die uitloopt op een vurige fuga.

Daarna is het tijd voor rust. Frank Bridge (1879-1941) componeerde een verstild Adagio in E major. Boerema voldoet met het spelen van dit stuk aan de wens van de Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk om iets van een Engelse componist te spelen. In de orgelserie in de Joris staat dit jaar de Brexit centraal. Of Engeland in de Europese Unie blijft of niet, bijna alle organisten spelen muziek van een Britse componist.

Anton van der Horst (1899-1965) deed in 1943 stof opwaaien met zijn ‘Suite in modo conjuncto’. De ‘modo conjucto’ is een door van der Horst ontworpen abstract toonsysteem, dat hij sindsdien in zijn composities toepaste. Van der Horst geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste organisten van ons land: als docent aan het Amsterdams Conservatorium heeft hij veel organisten opgeleid, zoals Piet Kee, Albert de Klerk en Charles de Wolff. Tevens was hij oprichter van de Nederlandse Bachvereniging en initiator van de jaarlijkse Matthäus-uitvoering in Naarden. Als componist heeft hij een gevarieerd oeuvre nagelaten waarvan vooral zijn orgelwerken nog bekend zijn.

Van Jean Langlais (1907-1992) speelt Boerema de Hymne d’action de Grâce ‘Te Deum’. Van zijn leermeester Naji Hakim (*1955) komt ‘Mariales’ op de lessenaar. Voordat Boerema met Introduktion und Passacaglia van Josef Rheinberger (1839-1901) het concert afsluit, zal hij het publiek verrassen met een improvisatie

Het concert op dinsdag 9 juli in de Sint-Joriskerk in Amersfoort (Hof 1) begint om 20:00 uur. Toegang 8 euro, tot 21 jaar vrij.

Op zaterdag 13 juli om 15:00 uur geven Sander Booij en Pim Schipper een concert op de drie orgels van de Sint-Joriskerk. Ze spelen muziek van Buxtehude, Bach, Böhm Handel en Andriessen. Ook gaan ze tegelijkertijd op twee orgels improviseren.