Op vrijdagmiddag 1 januari 2016 wordt het traditionele Nieuwjaarsconcert op het Naber-orgel in de St.-Joriskerk gegeven door Rien Donkersloot. Onder het motto ‘Bach op Nieuwjaarsdag’ presenteert de hoofdorganist van de kerk een aansprekend programma met werken van Johann Sebastian Bach, die enerzijds een wat ‘luchtiger toets’ hebben (met bewerkingen van orkestmuziek) en anderzijds monumentaliteit uitstralen (zoals met de grootse Fantasie en fuga in g-Moll (BWV 542).

Een bijzonder werk is de feestelijke Sinfonia uit de ‘Ratswahlkantate’ BWV 29, voor concerterend orgel, 3 trompetten, pauken, 2 hobo’s, strijkers en basso continuo, die Bach gebaseerd heeft op de Prelude van de eerder door hem geschreven 3e Partita voor vioolsolo.

Van deze Sinfonia speelt Rien Donkersloot een bewerking voor alleen orgel, waarbij niet slechts de virtuoze orgelsolopartij klinkt, maar ook het orkestgedeelte is getranscribeerd.

Dat is ook het geval met Bachs 5-delige Concerto in d-Moll (BWV 596) dat wordt uitgevoerd. Het is een volledig door Bach zelf voor orgel omgewerkte compositie van het gelijknamige Concerto van Antonio Vivaldi uit L’Estre Armonico voor strijkorkest en basso continuo.

Verder zullen op dit concert nog een aantal koraalbewerkingen worden gespeeld.

Het concert begint om 15.30 uur

De toegangsprijs is  € 8,00. Kinderen tot 16 jaar hebben gratis entree.