Op vrijdag 9 september 2016 werd in samenwerking met het Beiaardcentrum Nederland en de Vlaamse Beiaardvereniging een Internationaal Beiaard Improvisatieconcours in Breda gehouden. Het concours vond plaats op het carillon van de Grote Kerk. Dit ter gelegenheid van de ingebruikname van de nieuwe beiaardcabine met een nieuw klavier. Zeven beiaardiers uit Nederland, België en de VS streden om de eer wie zich de beste improviserende beiaardier van de Lage Landen in 2016 mag noemen. De deelnemers moesten improviseren op thema’s die waren gemaakt door de juryleden en een thema van de voormalige stadsbeiaardier van Breda, Jacques Maassen. De jury bestond uit: Gijsbert Kok, Carl van Eyndhoven (België), Daan Manneke en stond onder voorzitterschap van Gertjan Endedijk. De eerste prijs werd gewonnen door Rien Donkersloot, oud-student van de Beiaardschool te Amersfoort, hoofdorganist van de St.-Joriskerk te Amersfoort en stadsbeiaardier van Haarlem en Goes. Een prachtig vervolg op eerdere prijzen die Rien Donkersloot als beiaardier behaalde.