P E R S B E R I C H TEN

Spectaculair Kerstconcert in St.-Joriskerk op orgel en vleugel

AMERSFOORT – Op dinsdagmiddag 26 december (tweede kerstdag) wordt in de St.-Joriskerk weer het traditionele kerstconcert gegeven door hoofdorganist Rien Donkersloot, deze keer met medewerking van organist/pianist Wouter Harbers.
De twee musici verzorgen een zeer afwisselend en avontuurlijk programma.
Naast het grote Naber-orgel en het Metzler-koororgel wordt ook de vleugel bespeeld.

Tijdens het concert klinkt er kerstmuziek van o.a. Louis Claude Daquin en Jan Mulder. Zoals gebruikelijk klinken er ook een aantal werken voor twee orgels ( waaronder een concerto van Joseph Blanco), waarbij bijzondere klankeffecten te beluisteren zijn.
Van de Nederlandse componist Dick Klomp klinkt een pas gecomponeerde Prelude en Fuga over “Hark, the herald angels”.
Pianist Wouter Harbers vertolkt op de vleugel werken van Chopin en Liszt ,waaronder de bekende Liebestraum.
Tot besluit van het concert klinkt de bekende, feestelijke Toccata uit de vijfde symfonie van Charles Marie Widor.

Het concert begint om 15.30 uur en duurt een uur.

De toegangsprijs is € 8,-. Tot 21 jaar gratis toegang.

=====

Nieuwjaars-Bachconcert in de St.-Joriskerk

AMERSFOORT – Op maandagmiddag 1 januari 2018 om 15.30 uur geeft Rien Donkersloot het traditionele nieuwjaarsconcert. Zoals gebruikelijk, is ook nu het programma volledig gewijd aan werken van Johann Sebastian Bach.
De hoofdorganist van de kerk heeft een aansprekend programma samengesteld met werken die enerzijds een wat ‘luchtiger toets’ hebben (w.o. de aria “Bist du bei mir” en een deel uit een vioolconcert) en anderzijds monumentaliteit uitstralen.
Rien opent het concert met het monumentale Preludium en Fuga in b klein BWV 544. Het werk heeft een sterk dramatisch karakter; duidelijk is, gezien de rijpheid van het werk, dat Bach dit werk op latere leeftijd in Leipzig componeerde.
Vervolgens klinken een tweetal van de zgn. Schübler choräle, waaronder het bekende koraal “Wer nur den lieben Gott lässt walten”.
Bach interesseerde zich ook voor werken van tijdgenoten en arrangeerde diverse stukken voor orgel. Zo is het concerto in Es vermoedelijk een arrangement van een orkestwerk, waarvan de componist niet bekend is. Naast dit concerto speelt Rien het lichtvoetige trio over “Allein Gott in der höh sei’ Ehr” uit de Leipziger Choräle. Het programma zal worden afgesloten met het virtuoze preludium en fuga in G BWV 550; In het preludium is een glansrol weggelegd voor het pedaal. De fuga heeft een zeer dansant en energiek karakter.
Het concert begint om 15.30  uur

De toegangsprijs is  € 8,00. Tot 21 jaar gratis entree.