Organist André van Vliet geeft op Hemelvaartsdag – donderdag 30 mei – een concert op het orgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan werken van Bach, Mensdelssohn, Chaix en Bédard. En een opvallend werk van Boëly met haangekraai en een vallende ster. Het concert begint om 15:30 uur.

Het feest van de Hemelvaart van Christus Jezus vormt de rode draad in het programma. André van Vliet begint zijn concert met een werk van de vorig jaar overleden organist Herman van Vliet, de vorige organist van de Sint-Joriskerk. Van hem speelt hij fantasie over ‘Gij zit in heerlijkheid aan ’s Vaders rechterhand’. De strofe is afkomstig uit het Te Deum, dat vanouds werd aangeheven bij christelijke hoogfeesten. De aanwezigen mogen twee verzen van het lied meezingen.

Een van de hoogtepunten van het programma is het werk ‘Judex Crederis’ van de Franse componist Alexandre Boëly (1785-1858). ‘Judex Crederis’ is een citaat uit Te Deum. Het werk gaat over het vervolg van Hemelvaart: de terugkomst van Jezus. Boëly is een meester in het uitbeelden van het verhaal. Hij laat bij voorbeeld haangekraai horen en een ster vallen in klanken die je niet meteen bij een negentiende-eeuwse componist verwacht. Ook waarschuwende trompetten dat Jezus eraan komt, zijn te horen.

Aan het eind van het concert speelt Van Vliet twee werken van zichzelf: Meditatie over het lied ‘Morgenglans der eeuwigheid’ en de Fantasie ‘Kroon hem met gouden kroon’.

André van Vliet (1969) volgde orgellessen bij Gijsbert Lekkerkerker en Herman van Vliet, die hem ook de liefde voor de Franse romantiek bijbracht. Hij studeerde in 1991 af aan het Utrechts Conservatorium bij Nico van den Hooven, Jan Welmers en Jan Raas.

Als begeleider van koren of als solist reist hij wekelijks door het land. Hij speelde voor radio en tv en maakte zeven solo-cd’s. Hij speelt graag componisten als Bach, Mendelssohn, Franck, Guilmant, Widor en Dupré maar ook latere grootheden als Planyavski, Hidas, Verschraegen en Toebosch.

Als dirigent is André verbonden aan de koren Herv. Gem. Zangver. ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen en Projectkoor ‘Oriolus’ uit Maarn en Mannenensemble ‘Cantare’ uit Woudenberg.

Voor Johannus-orgelbouw uit Ede verzorgt Van Vliet de maandelijkse ‘muzikale handreiking’, en een aantal andere promotieactiviteiten. Eén van de belangrijkste activiteiten is de wekelijkse kerkdienst in zijn woonplaats Polsbroek. ‘Want gemeentezang in je eigen kerk, blijft één van de mooiste opdrachten.’

Hemelvaartsdag

Donderdag 30 mei 2019