Vorig jaar werd voor het eerst een ‘componistenportret’ gepresenteerd door Rien Donkersloot op ‘zijn’ Naberorgel in de Amersfoortse St.-Joriskerk: een orgelconcert waarop een minder bekende orgelcomponist exclusief centraal wordt gesteld, voorafgegaan door een mondelinge toelichting van een half uur in het koor van de kerk. Die eerste keer ging het om Sigfrid Karg-Elert.

Dit jaar wordt op 13 februari door Rien Donkersloot een ‘componistenportret’ geschetst van Gerard Bunk (1888-1958) mede omdat het ‘Regerjaar’ 2016 een goede aanleiding is om naast het oeuvre van Max Reger zelf ook extra aandacht te geven aan een componist uit diens omgeving. Bovendien was Gerard Bunk een vriend en bewonderaar van Reger.

De laat-romantische componist Gerard Bunk werd in Rotterdam geboren, werd opgeleid als pianist aan het Rotterdams Conservatorium en studeerde verder aan de conservatoria in Bielefeld (op welk instituut hij al op 19-jarige leeftijd pianoleraar werd) en Hamburg. Na organistschappen in verschillende kerken was hij vanaf 1925 tot aan zijn dood organist en cantor van de Sankt Reinoldikirche in Dortmund waar hij het toen fameuze, 5-klaviers en 107 stemmende tellende, Walcker-orgel bespeelde, dat in de oorlog verloren is gegaan en in 1958 door een nieuw Walcker-orgel is vervangen, dat door Gerard Bunk nog zelf is ingespeeld.

Hij was tevens docent aan het conservatorium van Dortmund (benoemd op advies van Max Reger!), aanvankelijk als pianoleraar, maar later ook als orgelleraar.

Bunk genoot grote faam als concertorganist, kerkmusicus en dirigent.

Omdat hij al zich al op jonge leeftijd in Duitsland vestigde en daar vooral carrière maakte is hij minder bekend gebleven in ons land, hoewel hij vanaf 1945 ook wel regelmatig hier concerteerde.

Naast zijn werk als uitvoerder en docent was Bunk een belangrijk componist. Hij schreef

naast orkest-, piano- en kamermuziek vooral veel werken voor orgelsolo. Zijn omvangrijk orgeloeuvre (dat in 6 banden is uitgegeven bij Bärenreiter), toont onder meer invloeden van Mendelssohn en Franck, maar heeft een aansprekend eigen gezicht. Desondanks wordt zijn muziek zelden gespeeld en behoort die dus bepaald niet tot het ‘ijzeren repertoire’.

Alle reden dus voor de orgelliefhebber om eens nader kennis te maken met deze muziek.

Op zijn concert op 13 februari presenteert Rien Donkersloot een boeiende selectie uit het uitgebreide orgeloeuvre van Gerard Bunk, met onder meer de (destijds al door Albert Schweitzer geprezen) symfonische Legende in g-Moll (opus 29) uit 1908 en de schitterende Fantasie in c-Moll (opus 57) uit 1915, naast enige Charakterstücke uit opus 54 (1910/19) en een aantal koraalvoorspelen (door de componist “Choralimprovisationen” genoemd) uit de periode 1956/58.

Om 19.30 uur geeft Rien Donkersloot een inleiding op het programma in het koor van de St.-Joriskerk. Het concert begint om 20.00 uur. Toegang € 8,00. Tot 16 jaar gratis.